Ocena i analiza opłacalności i ryzyka projektów inwestycyjnych

2014.02.24 – 2014.02.25 Warszawa

Link do opisu szkolenia:

http://goo.gl/4RpSux

http://archive.is/JduJy

http://www.akademiamddp.pl/szkolenia,o1846,Ocena_i_analiza_oplacalnosci_i_ryzyka_projektow_inwestycyjnych.html

PROGRAM SZKOLENIA

1. Decyzje inwestycyjne w odniesieniu do finansowego celu zarządzania przedsiębiorstwem:
a) cel podejmowania inwestycji rzeczowych,
b) rodzaje rzeczowych projektów inwestycyjnych: rozwojowe, modernizacyjne, dywestycyjne i odtworzeniowe, analiza Biznes Planów / Studium Wykonalności inwestycji/pomysłów pod kątem realizacji głównego celu działania przedsiębiorstwa,
c) elementy matematyki finansowej – zmiana wartości pieniądza w czasie, wartość przyszła, kapitalizacja przepływów pieniężnych, wartość obecna, dyskontowanie przepływów pieniężnych, wartość obecna renty,
d) rozpoznawanie elementów związanych z nowymi działaniami inwestycyjnymi i próba określenia ich wpływu na wielkość gotówkowych przychodów ze sprzedaży (CR), na EBIT, NOPAT, na wielkość wolnych przepływów pieniężnych (FCF), na poziom ryzyka biznesowego, na poziom stopy kosztu kapitału finansującego przedsiębiorstwo oraz na wartość przedsiębiorstwa.

2. Metody oceny opłacalności projektów inwestycyjnych. Ocena inwestycji rzeczowych na podstawie:
a) okresu zwrotu, zdyskontowanego okresu zwrotu, zaktualizowanej wartości netto projektu – NPV, wewnętrznej stopy zwrotu projektu – IRR, porównanie dyskontowych modeli oceny projektów inwestycyjnych w ocenie projektów rozwojowych.

3. Szacowanie wolnych przepływów pieniężnych na użytek wyceny inwestycji/przedsiębiorstwa. Szacowanie przepływów pieniężnych generowanych przez projekty inwestycje. Kalkulacja wolnych przepływów pieniężnych:
a) różnice w szacowaniu: NCF – przepływów pieniężnych netto, szacowaniu OCF – operacyjnych przepływów pieniężnych netto, szacowaniu FCF – wolnych przepływów pieniężnych,
b) zasady szacowania wolnych przepływów pieniężnych generowanych przez inwestycje rzeczowe: zasada dotycząca zysku w sensie księgowym, zasada dotycząca separowalności konsekwencji decyzji operacyjnych od finansowych, zasada dotycząca kosztów utopionych i korzyści utopionych (różnice w sposobie oceny projektów odtworzeniowych i racjonalizatorskich – analizy przypadków), zasada dotycząca kosztów alternatywnych i korzyści alternatywnych, zasada dotycząca efektów zewnętrznymi, zasada dotycząca traktowania zmian w poziomie kapitału operacyjnego,
c) szacowanie wolnych przepływów w trzech naturalnych fazach projektu: uruchamiania, eksploatacji i likwidacji. Szacowanie wolnych przepływów pieniężnych w zależności od konieczności wyboru: Wytworzyć czy kupić? Zatrudnić czy zwolnić i zastąpić część pracowników nowocześniejszym parkiem maszynowym? Wybór spośród kilku urządzeń o podobnym zastosowaniu ale różnych charakterystykach, itp.

4. Szacowanie stóp kosztu kapitału:
a) koszt kapitału własnego, koszt kapitału obcego, zasady szacowania, średni wazony koszt kapitału – CC, ryzyko projektu a koszt kapitału, marginalny koszt kapitału – MCC, relacja struktury kapitału i kosztu kapitału, struktura kapitału i praktyczne wnioski z niej płynące.

5. Optymalny budżet inwestycyjny przedsiębiorstwa:
a) krzywa możliwości inwestycyjnych – IOS, krzywa marginalnego kosztu kapitału – MCC.

6. Zarządzanie ryzykiem i niepewnością przy ocenie projektów inwestycyjnych:
a) analiza ryzyka inwestycji/pomysłów, metody pośrednie uwzględniania ryzyka:
– analiza punktu progowego,
– analiza wrażliwości inwestycji rzeczowej,
– analiza scenariuszy,
– analiza drzew decyzyjnych,
– metody bezpośrednie uwzględniania ryzyka (współczynnik zmienności, równoważnik pewności a stopa dyskontowa uwzględniająca ryzyko itp.).
b) analiza przykładów ilustrujących proces szacowania wpływu ryzyka na efektywność projektu inwestycyjnego.

W trakcie tego szkolenia wszystkie przykłady i analizowane przypadki opierają się na danych bliskich rzeczywistości. Uczestnicy będą wdrażać i pogłębiać umiejętności:
• oceny wpływu czasu na wartości pieniądza,
• oceny finansowej racjonalności i ryzyka projektów inwestycyjnych opartych na innowacyjnych pomysłach a ocena finansowej wykonalności inwestycji,
• oceny ryzyka i niepewności na wartość pieniądza z przyszłości,
• stosowania metod oceny opłacalności projektów inwestycyjnych,
• porównania projektów z użyciem dyskontowych modeli oceny projektów inwestycyjnych w ocenie projektów rozwojowych,
• stosowania koncepcji zmodyfikowanej wewnętrznej stopy zwrotu,
• kalkulacji wolnych przepływów pieniężnych na użytek wyceny inwestycji/przedsiębiorstwa,
• wyceny wartości niematerialnych i prawnych,
• kalkulacji wolnych przepływów pieniężnych i dobór stóp dyskontowych w modelu NPV,
• kalkulacji wartości rezydualnej w projektach rozwojowych,
• różnicowania w sposobie oceny projektów odtworzeniowych i racjonalizatorskich – analizy przypadków,
• analizowania ryzyka inwestycji/pomysłów,
• analizowania Biznes Planów – Studium Wykonalności inwestycji/pomysłów,
• oceny wpływu kosztu kapitału na kluczowe decyzje,
• szacowania wolnych przepływów pieniężnych,
• brania pod uwagę w decyzjach zasady separowalności (oddzielności) decyzji finansowych od operacyjnych,
• doboru najodpowiedniejszego kryterium decyzyjnego do oceny konkretnego projektu,
• szacowania kosztu kapitału w zależności od ryzyka branży, ryzyka finansowego i ryzyka indywidualnego.

Cena obejmuje: uczestnictwo w zajęciach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, lunch, certyfikat.

Godziny zajęć:10:00 – 15:45

Informacje:
Norbert Saks, Anita Musiał
tel. (022)208 28 33/26, fax (022) 211 20 90
norbert.saks; anita.musial

Informacje organizacyjne:

2014.02.24 – 2014.02.25 Warszawa

Link do opisu szkolenia:

http://goo.gl/4RpSux

http://archive.is/JduJy

http://www.akademiamddp.pl/szkolenia,o1846,Ocena_i_analiza_oplacalnosci_i_ryzyka_projektow_inwestycyjnych.html

Jeśli zamierza Pan(i) uczestniczyć w tym szkoleniu, proszę o wypełnienie ankiety przedszkoleniowej, która jest dostępna pod adresem: http://szkoleniazfinansow.files.wordpress.com/2014/02/ankietaprzedszkoleniowa_ocenaprojektow_24-25luty2014michalski.pdf

Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący

http://www.akademiamddp.pl/zgloszenie,6824.html

2014.03.17 – 2014.03.18 Warszawa

Link do opisu szkolenia:

http://goo.gl/HYxhCs

http://archive.is/iRZQX

http://www.akademiamddp.pl/szkolenia,o1581,Zarzadzanie_plynnoscia_finansowa_Efektywne_decyzje_w_zakresie_inwestycji_w_kapital_pracujacy.html

PROGRAM SZKOLENIA

1. Cel i potrzeba zarządzania płynnością finansową:
a) cel zarządzania finansami przedsiębiorstwa,
b) relacje między finansowymi celami zarządzania przedsiębiorstwem i zarządzania płynnością finansową,
c) relacje między rentownością a poziomem płynności finansowej,
d) wpływ zarządzania płynnością finansową na wzrost wartości przedsiębiorstwa.

2. Podstawowe definicje i pojęcia odnoszące się do zarządzania płynnością finansową:
a) definicje płynności finansowej i relacje między nimi,
b) definicja poziomu płynności finansowej.

3. Pomiar poziomu płynności finansowej:
a) statyczne miary płynności,
b) korekty miar płynności,
c) dynamiczne miary poziomu płynności finansowej,
d) sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych i wykorzystanie informacji o przepływach środków pieniężnych do oceny poziomu płynności finansowej.

4. Kapitał obrotowy netto (Net Working Capital NWC):
a) zapotrzebowanie na NWC w przedsiębiorstwie,
b) poziom NWC,
c) cykl konwersji gotówki,
d) określanie strategii zarządzania NWC.

5. Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie:
a) potrzeba utrzymywania zapasów,
b) koszty utrzymywania i zamawiania zapasów.

6. Zarządzanie należnościami:
a) ocena należności przedsiębiorstw,
b) metody ustalania okresu spływu należności,
c) prognozowanie należności,
d) polityka opustów cenowych w przedsiębiorstwie,
e) faktoring należności,
f) sposoby zabezpieczenia należności i ich windykacja.

7. Strategie przedsiębiorstwa wobec odbiorców w zakresie udzielania kredytu kupieckiego:
a) metody analizy ryzyka kredytowego,
b) metoda punktowa,
c) metoda standardu kredytowego,
d) instrumenty polityki kredytowej i ich optymalizacja.

8. Zarządzanie środkami pieniężnymi:
a) motywy utrzymywania środków pieniężnych w przedsiębiorstwie,
b) modele zarządzania środkami pieniężnymi (model Baumola, model Beranka, model Millera-Orra, model Stone’a),
c) budżet środków pieniężnych (preliminarz gotówki).

9. Krótkoterminowe źródła finansowania przedsiębiorstwa:
a) poziom i struktura zobowiązań krótkoterminowych,
b) kredyt kupiecki,
c) krótkoterminowe papiery dłużne.

10. Wartość płynności finansowej:
a) wartość płynności finansowej,
b) definicja i znaczenie,
c) relacja wartości płynności do jej poziomu,
d) jakie czynniki wpływają na wartość płynności,
e) warunek optymalizacyjny wynikający z zastosowania koncepcji wartości płynności w bieżącym zarządzaniu finansami,
f) konsekwencje dla realizacji głównego celu zarządzania przedsiębiorstwem.

Treść szkolenia jest autorskim uzupełnieniem książki:

Value-Based Working Capital Management. Determining Liquid Asset Levels in Entrepreneurial Environments. Grzegorz M. Michalski, Palgrave Macmillan 2014 |> http://www.palgrave.com/products/title.aspx?pid=738386 |>

Grzegorz Michalski – specjalista z zakresu finansów przedsiębiorstw adiunkt w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Współredaktor i członek rad naukowych specjalistycznych, branżowych czasopism z zakresu płynności finansowej i zarządzania finansami, nadających ton przyszłemu kierunkowi rozwoju praktyki zarządzania płynnością finansową i finansami takich jak m.in.: Journal of Corporate Treasury Management (JCTM), Australasian Accounting Business & Finance Journal (AABFJ). Jako trener przede wszystkim ukierunkowuje uczestników na sposób rozumienia głównych idei związanych z tematem szkolenia, łącząc je z prostotą i jasnością przekazu i jak najwyższym poziomem merytorycznym. Autor wielu naukowych i praktycznych publikacji oraz książek m.in.: "Strategiczne zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie" oraz "Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach"

Referencje wykładowcy >>>

Celem szkolenia jest przybliżenie finansowych zasad dotyczących zarządzania aktywami bieżącymi, mającymi wpływ na płynność finansową z punktu widzenia maksymalizacji ekonomicznej wartości przedsiębiorstwa. W trakcie szkolenia dokonana zostanie prezentacja wiedzy pozwalającej na efektywniejsze decyzje w zakresie zarządzania zapasami, środkami pieniężnymi i należnościami. Niniejsze elementy majątku obrotowego zaprezentowane zostaną jako krótkoterminowe inwestycje rzeczowe. Przedstawione w czasie szkolenia propozycje zastosowania prezentowanych zagadnień w praktyce ilustrować będą studia przypadków.

KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW:
• Zapoznanie z podstawową wiedzą z zakresu zarządzania aktywami płynnymi, oraz procesów związanych z podejmowaniem decyzji w zakresie podejmowania decyzji bieżących/krótkoterminowych, które mają wpływ na kreowanie wartości przedsiębiorstwa.
• Nabycie umiejętności oceny wpływu poszczególnych decyzji w zakresie zarządzania płynnością finansową na ekonomiczną wartość przedsiębiorstwa.
• Zrozumienie podstawowych koncepcji z zakresu zarządzania aktywami obrotowymi, które mają wpływ na poziom płynności finansowej w przedsiębiorstwie.

ADRESACI SZKOLENIA:
Szkolenie przygotowane jest z myślą o kadrze kierowniczej niefinansowych pionów przedsiębiorstwa, właścicielach przedsiębiorstw, pracownikach JST oraz wszystkich, którzy pragną uzupełnić swoją wiedzę z zakresu finansów przedsiębiorstw i mogą potrzebować fundamentalnych wiadomości z zakresu zarządzania finansami firmy.

Cena obejmuje: uczestnictwo w zajęciach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, lunch, certyfikat.

Godziny zajęć:10:00 – 15:45

Informacje:
Norbert Saks, Anita Musiał
tel. (022)208 28 33/26, fax (022) 211 20 90
norbert.saks; anita.musial

Informacje organizacyjne:

http://goo.gl/HYxhCs

http://archive.is/iRZQX

http://www.akademiamddp.pl/szkolenia,o1581,Zarzadzanie_plynnoscia_finansowa_Efektywne_decyzje_w_zakresie_inwestycji_w_kapital_pracujacy.html

szkolenie-24-25luty2014StudiumWykonalnosci(zaproszenie).odt

szkolenie-24-25luty2014StudiumWykonalnosci(zaproszenie).pdf

szkolenie-24-25luty2014StudiumWykonalnosci(zaproszenie).doc

szkolenie-24-25luty2014StudiumWykonalnosci(zaproszenie).docx

AnkietaPrzedszkoleniowa_OcenaProjektow_24-25LUTY2014michalski.pdf

Zarządzanie płynnością finansową.

Link do opisu szkolenia:

|> http://goo.gl/HYxhCs |> http://archive.is/PLtrl <|

2014.02.03 – 2014.02.04 Wrocław

PROGRAM SZKOLENIA

1. Cel i potrzeba zarządzania płynnością finansową:
a) cel zarządzania finansami przedsiębiorstwa,
b) relacje między finansowymi celami zarządzania przedsiębiorstwem i zarządzania płynnością finansową,
c) relacje między rentownością a poziomem płynności finansowej,
d) wpływ zarządzania płynnością finansową na wzrost wartości przedsiębiorstwa.

2. Podstawowe definicje i pojęcia odnoszące się do zarządzania płynnością finansową:
a) definicje płynności finansowej i relacje między nimi,
b) definicja poziomu płynności finansowej.

3. Pomiar poziomu płynności finansowej:
a) statyczne miary płynności,
b) korekty miar płynności,
c) dynamiczne miary poziomu płynności finansowej,
d) sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych i wykorzystanie informacji o przepływach środków pieniężnych do oceny poziomu płynności finansowej.

4. Kapitał obrotowy netto (Net Working Capital NWC):
a) zapotrzebowanie na NWC w przedsiębiorstwie,
b) poziom NWC,
c) cykl konwersji gotówki,
d) określanie strategii zarządzania NWC.

5. Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie:
a) potrzeba utrzymywania zapasów,
b) koszty utrzymywania i zamawiania zapasów.

6. Zarządzanie należnościami:
a) ocena należności przedsiębiorstw,
b) metody ustalania okresu spływu należności,
c) prognozowanie należności,
d) polityka opustów cenowych w przedsiębiorstwie,
e) faktoring należności,
f) sposoby zabezpieczenia należności i ich windykacja.

7. Strategie przedsiębiorstwa wobec odbiorców w zakresie udzielania kredytu kupieckiego:
a) metody analizy ryzyka kredytowego,
b) metoda punktowa,
c) metoda standardu kredytowego,
d) instrumenty polityki kredytowej i ich optymalizacja.

8. Zarządzanie środkami pieniężnymi:
a) motywy utrzymywania środków pieniężnych w przedsiębiorstwie,
b) modele zarządzania środkami pieniężnymi (model Baumola, model Beranka, model Millera-Orra, model Stone’a),
c) budżet środków pieniężnych (preliminarz gotówki).

9. Krótkoterminowe źródła finansowania przedsiębiorstwa:
a) poziom i struktura zobowiązań krótkoterminowych,
b) kredyt kupiecki,
c) krótkoterminowe papiery dłużne.

10. Wartość płynności finansowej:
a) wartość płynności finansowej,
b) definicja i znaczenie,
c) relacja wartości płynności do jej poziomu,
d) jakie czynniki wpływają na wartość płynności,
e) warunek optymalizacyjny wynikający z zastosowania koncepcji wartości płynności w bieżącym zarządzaniu finansami,
f) konsekwencje dla realizacji głównego celu zarządzania przedsiębiorstwem.

Treść szkolenia jest autorskim uzupełnieniem książki:

Value-Based Working Capital Management. Determining Liquid Asset Levels in Entrepreneurial Environments. Grzegorz M. Michalski, Palgrave Macmillan 2014 |> http://www.palgrave.com/products/title.aspx?pid=738386 |>

Grzegorz Michalski – specjalista z zakresu finansów przedsiębiorstw adiunkt w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Współredaktor i członek rad naukowych specjalistycznych, branżowych czasopism z zakresu płynności finansowej i zarządzania finansami, nadających ton przyszłemu kierunkowi rozwoju praktyki zarządzania płynnością finansową i finansami takich jak m.in.: Journal of Corporate Treasury Management (JCTM), Australasian Accounting Business & Finance Journal (AABFJ). Jako trener przede wszystkim ukierunkowuje uczestników na sposób rozumienia głównych idei związanych z tematem szkolenia, łącząc je z prostotą i jasnością przekazu i jak najwyższym poziomem merytorycznym. Autor wielu naukowych i praktycznych publikacji oraz książek m.in.: "Strategiczne zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie" oraz "Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach"

Referencje wykładowcy >>>

Celem szkolenia jest przybliżenie finansowych zasad dotyczących zarządzania aktywami bieżącymi, mającymi wpływ na płynność finansową z punktu widzenia maksymalizacji ekonomicznej wartości przedsiębiorstwa. W trakcie szkolenia dokonana zostanie prezentacja wiedzy pozwalającej na efektywniejsze decyzje w zakresie zarządzania zapasami, środkami pieniężnymi i należnościami. Niniejsze elementy majątku obrotowego zaprezentowane zostaną jako krótkoterminowe inwestycje rzeczowe. Przedstawione w czasie szkolenia propozycje zastosowania prezentowanych zagadnień w praktyce ilustrować będą studia przypadków.

KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW:
• Zapoznanie z podstawową wiedzą z zakresu zarządzania aktywami płynnymi, oraz procesów związanych z podejmowaniem decyzji w zakresie podejmowania decyzji bieżących/krótkoterminowych, które mają wpływ na kreowanie wartości przedsiębiorstwa.
• Nabycie umiejętności oceny wpływu poszczególnych decyzji w zakresie zarządzania płynnością finansową na ekonomiczną wartość przedsiębiorstwa.
• Zrozumienie podstawowych koncepcji z zakresu zarządzania aktywami obrotowymi, które mają wpływ na poziom płynności finansowej w przedsiębiorstwie.

ADRESACI SZKOLENIA:
Szkolenie przygotowane jest z myślą o kadrze kierowniczej niefinansowych pionów przedsiębiorstwa, właścicielach przedsiębiorstw, pracownikach JST oraz wszystkich, którzy pragną uzupełnić swoją wiedzę z zakresu finansów przedsiębiorstw i mogą potrzebować fundamentalnych wiadomości z zakresu zarządzania finansami firmy.

Cena obejmuje: uczestnictwo w zajęciach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, lunch, certyfikat.

Godziny zajęć:10:00 – 15:45

Informacje:
Norbert Saks, Anita Musiał
tel. (022)208 28 33/26, fax (022) 211 20 90
norbert.saks; anita.musial

Informacje organizacyjne: |> http://goo.gl/HYxhCs |> http://archive.is/PLtrl <|

2014.02.03 – 2014.02.04 Wrocław

Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący

http://www.akademiamddp.pl/zgloszenie,4120.html

Link do opisu szkolenia:

|> http://goo.gl/HYxhCs |> http://archive.is/PLtrl <|

Grzegorz Michalski

Grzegorz.Michalski

t.: +48503452860

Szkolenia z zakresu finansów przedsiębiorstwa

Wycena i zarządzanie wartością przedsiębiorstwa
Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący
Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych
Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący
Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych
Ocena i analiza opłacalności i ryzyka projektów inwestycyjnych

z

szkolenie-3Febr2014Corporate_Liquidity_Management_in_Polish(zaproszenie).doc

szkolenie-3Febr2014Corporate_Liquidity_Management_in_Polish(zaproszenie).docx

szkolenie-3Febr2014Corporate_Liquidity_Management_in_Polish(zaproszenie).odt

szkolenie-3Febr2014Corporate_Liquidity_Management_in_Polish(zaproszenie).pdf

Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący

http://www.akademiamddp.pl/zgloszenie,4120.html

2014.02.03 – 2014.02.04 Wrocław

Link do opisu szkolenia:

|> http://goo.gl/HYxhCs |> http://archive.is/PLtrl <|

PROGRAM SZKOLENIA

1. Cel i potrzeba zarządzania płynnością finansową:
a) cel zarządzania finansami przedsiębiorstwa,
b) relacje między finansowymi celami zarządzania przedsiębiorstwem i zarządzania płynnością finansową,
c) relacje między rentownością a poziomem płynności finansowej,
d) wpływ zarządzania płynnością finansową na wzrost wartości przedsiębiorstwa.

2. Podstawowe definicje i pojęcia odnoszące się do zarządzania płynnością finansową:
a) definicje płynności finansowej i relacje między nimi,
b) definicja poziomu płynności finansowej.

3. Pomiar poziomu płynności finansowej:
a) statyczne miary płynności,
b) korekty miar płynności,
c) dynamiczne miary poziomu płynności finansowej,
d) sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych i wykorzystanie informacji o przepływach środków pieniężnych do oceny poziomu płynności finansowej.

4. Kapitał obrotowy netto (Net Working Capital NWC):
a) zapotrzebowanie na NWC w przedsiębiorstwie,
b) poziom NWC,
c) cykl konwersji gotówki,
d) określanie strategii zarządzania NWC.

5. Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie:
a) potrzeba utrzymywania zapasów,
b) koszty utrzymywania i zamawiania zapasów.

6. Zarządzanie należnościami:
a) ocena należności przedsiębiorstw,
b) metody ustalania okresu spływu należności,
c) prognozowanie należności,
d) polityka opustów cenowych w przedsiębiorstwie,
e) faktoring należności,
f) sposoby zabezpieczenia należności i ich windykacja.

7. Strategie przedsiębiorstwa wobec odbiorców w zakresie udzielania kredytu kupieckiego:
a) metody analizy ryzyka kredytowego,
b) metoda punktowa,
c) metoda standardu kredytowego,
d) instrumenty polityki kredytowej i ich optymalizacja.

8. Zarządzanie środkami pieniężnymi:
a) motywy utrzymywania środków pieniężnych w przedsiębiorstwie,
b) modele zarządzania środkami pieniężnymi (model Baumola, model Beranka, model Millera-Orra, model Stone’a),
c) budżet środków pieniężnych (preliminarz gotówki).

9. Krótkoterminowe źródła finansowania przedsiębiorstwa:
a) poziom i struktura zobowiązań krótkoterminowych,
b) kredyt kupiecki,
c) krótkoterminowe papiery dłużne.

10. Wartość płynności finansowej:
a) wartość płynności finansowej,
b) definicja i znaczenie,
c) relacja wartości płynności do jej poziomu,
d) jakie czynniki wpływają na wartość płynności,
e) warunek optymalizacyjny wynikający z zastosowania koncepcji wartości płynności w bieżącym zarządzaniu finansami,
f) konsekwencje dla realizacji głównego celu zarządzania przedsiębiorstwem.

Treść szkolenia jest autorskim uzupełnieniem książki:

Value-Based Working Capital Management. Determining Liquid Asset Levels in Entrepreneurial Environments. Grzegorz M. Michalski, Palgrave Macmillan 2014 |> http://www.palgrave.com/products/title.aspx?pid=738386 |>

Grzegorz Michalski – specjalista z zakresu finansów przedsiębiorstw adiunkt w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Współredaktor i członek rad naukowych specjalistycznych, branżowych czasopism z zakresu płynności finansowej i zarządzania finansami, nadających ton przyszłemu kierunkowi rozwoju praktyki zarządzania płynnością finansową i finansami takich jak m.in.: Journal of Corporate Treasury Management (JCTM), Australasian Accounting Business & Finance Journal (AABFJ). Jako trener przede wszystkim ukierunkowuje uczestników na sposób rozumienia głównych idei związanych z tematem szkolenia, łącząc je z prostotą i jasnością przekazu i jak najwyższym poziomem merytorycznym. Autor wielu naukowych i praktycznych publikacji oraz książek m.in.: "Strategiczne zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie" oraz "Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach"

Referencje wykładowcy >>>

Celem szkolenia jest przybliżenie finansowych zasad dotyczących zarządzania aktywami bieżącymi, mającymi wpływ na płynność finansową z punktu widzenia maksymalizacji ekonomicznej wartości przedsiębiorstwa. W trakcie szkolenia dokonana zostanie prezentacja wiedzy pozwalającej na efektywniejsze decyzje w zakresie zarządzania zapasami, środkami pieniężnymi i należnościami. Niniejsze elementy majątku obrotowego zaprezentowane zostaną jako krótkoterminowe inwestycje rzeczowe. Przedstawione w czasie szkolenia propozycje zastosowania prezentowanych zagadnień w praktyce ilustrować będą studia przypadków.

KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW:
• Zapoznanie z podstawową wiedzą z zakresu zarządzania aktywami płynnymi, oraz procesów związanych z podejmowaniem decyzji w zakresie podejmowania decyzji bieżących/krótkoterminowych, które mają wpływ na kreowanie wartości przedsiębiorstwa.
• Nabycie umiejętności oceny wpływu poszczególnych decyzji w zakresie zarządzania płynnością finansową na ekonomiczną wartość przedsiębiorstwa.
• Zrozumienie podstawowych koncepcji z zakresu zarządzania aktywami obrotowymi, które mają wpływ na poziom płynności finansowej w przedsiębiorstwie.

ADRESACI SZKOLENIA:
Szkolenie przygotowane jest z myślą o kadrze kierowniczej niefinansowych pionów przedsiębiorstwa, właścicielach przedsiębiorstw, pracownikach JST oraz wszystkich, którzy pragną uzupełnić swoją wiedzę z zakresu finansów przedsiębiorstw i mogą potrzebować fundamentalnych wiadomości z zakresu zarządzania finansami firmy.

Cena obejmuje: uczestnictwo w zajęciach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, lunch, certyfikat.

Godziny zajęć:10:00 – 15:45

Informacje:
Norbert Saks, Anita Musiał
tel. (022)208 28 33/26, fax (022) 211 20 90
norbert.saks; anita.musial

Informacje organizacyjne: |> http://goo.gl/HYxhCs |> http://archive.is/PLtrl <|

2014.02.03 – 2014.02.04 Wrocław

Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący

http://www.akademiamddp.pl/zgloszenie,4120.html

Link do opisu szkolenia:

|> http://goo.gl/HYxhCs |> http://archive.is/PLtrl <|

Grzegorz Michalski

Grzegorz.Michalski

t.: +48503452860

Szkolenia z zakresu finansów przedsiębiorstwa

Wycena i zarządzanie wartością przedsiębiorstwa
Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący
Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych
Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący
Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych
Ocena i analiza opłacalności i ryzyka projektów inwestycyjnych

[delay +44 hours]

program_3i4luty2014Zarzdzanie_pynnoci_finansow.pdf

program_3i4luty2014Zarzdzanie_pynnoci_finansow.doc

program_3i4luty2014Zarzdzanie_pynnoci_finansow.docx

program_3i4luty2014Zarzdzanie_pynnoci_finansow.odt

Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych (http://goo.gl/cZjULl )

Termin
2013.10.23 – 2013.10.24 Warszawa
Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych (http://goo.gl/cZjULl )
Prowadzący
dr Grzegorz Michalski – specjalista z zakresu finansów przedsiębiorstw adiunkt w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Współredaktor i członek rad naukowych specjalistycznych, branżowych czasopism z zakresu płynności finansowej i zarządzania finansami, nadających ton przyszłemu kierunkowi rozwoju praktyki zarządzania płynnością finansową i finansami takich jak m.in.: Journal of Corporate Treasury Management (JCTM), Australasian Accounting Business & Finance Journal (AABFJ). Jako trener przede wszystkim ukierunkowuje uczestników na sposób rozumienia głównych idei związanych z tematem szkolenia, łącząc je z prostotą i jasnością przekazu i jak najwyższym poziomem merytorycznym. Autor wielu naukowych i praktycznych publikacji oraz książek m.in.: "Strategiczne zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie" oraz "Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach"

Referencje wykładowcy >>>

Cel szkolenia
KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW:
Poznanie podstawowych koncepcji z zakresu korzystania ze sprawozdań finansowych w ocenie przedsiębiorstw. Nabycie umiejętności oceny wpływu poszczególnych składników majątku (zobowiązań) na ogólną ocenę przedsiębiorstwa.

ADRESACI SZKOLENIA:
Szkolenie rekomendowane jest zarówno dla finansowej jak i niefinansowej kadry kierowniczej z doświadczeniem jak i osób rozpoczynających pracę na kierowniczym stanowisku zarówno w gospodarce jak i administracji publicznej. Przedstawiciele banków odpowiedzialni za współpracę z przedsiębiorcami, przedsiębiorcy i osoby rozpoczynające samodzielne zarządzanie finansami. Osoby odpowiedzialne w przedsiębiorstwie, jednostkach samorządu terytorialnego oraz innych instytucjach budżetowych za decyzje dotyczące kontaktów z innymi przedsiębiorstwami i zarządzające finansowymi relacjami z nimi.

METODY PRACY:
Wszystkie zagadnienia omawiane będą przy wykorzystaniu konkretnych przykładów liczbowych oraz interaktywnych zadań, w których uczestnicy będą na bieżąco mogli sprawdzić nabytą wiedzę i umiejętności. Aktywny wykład połączony z prezentacją studiów przypadków.

Program
W trakcie szkolenia dokonana zostanie prezentacja wiedzy pozwalającej na efektywniejsze decyzje w zakresie podjęcia, ograniczenia lub wstrzymania się od współpracy z przedsiębiorstwami w zależności od ich sytuacji finansowej. Przedstawione w czasie szkolenia propozycje zastosowania prezentowanych zagadnień w praktyce ilustrować będą studia przypadków.

1. Finansowy cel działania przedsiębiorstwa i formy działalności gospodarczej:
a) jakie cele przedsiębiorstwa stawiają sobie najczęściej,
b) maksymalizacja wartości przedsiębiorstwa, jako podstawowy cel nowoczesnych przedsiębiorstw,
c) podstawy pomiaru wartości przedsiębiorstwa,
d) przepływy pienienie netto, operacyjne przepływy pieniężne i wolne przepływy pieniężne,
e) wpływ zmian poziomu sprzedaży na wartość przedsiębiorstwa.

2. Jakich informacji można oczekiwać od przedsiębiorstw?
a) sprawozdania finansowe i statystyczne sporządzane przez przedsiębiorstwa, w zależności od formy prawnej działalności,
b)informacja o sprawozdaniach, jakich można oczekiwać od przedsiębiorstw w zależności od formy i zakresu prowadzonej działalności – i wstępne omówienie – co z tych informacji można sie dowiedzieć się i kiedy.

3. Co naprawdę mówią a czego nie mówią sprawozdania finansowe?
a) metody i zasady rachunkowości i ich wpływ na ekonomiczną zawartość informacyjną sprawozdań finansowych,
b) metody i zasady stosowane w rachunkowości,
c) elementy sprawozdania finansowego,
d) podmioty zobowiązane do badania i ogłaszania sprawozdań finansowych.

4. Ocena wiarygodności na podstawie ogólnej analizy sprawozdań finansowych:
a) ogólna analiza bilansu,
b) ocena wypłacalności przedsiębiorstwa na podstawie bilansu,
c) metoda Wilcoxa,
d) salda strukturalne bilansu,
e) ogólna analiza rachunku zysków i strat,
f) prognozowanie kryzysów w ocenianym przedsiębiorstwie i ocena ich istotności,
g) sygnały ostrzegawcze,
h) analiza rachunku przepływów pieniężnych {cash flow} – metoda pośrednia.

5. Ocena wiarygodności na podstawie analizy wskaźnikowej:
a) zasady interpretacji wskaźników,
b) analiza struktury bilansu,
c) analiza rentowności,
d) analiza płynności,
e) cykl konwersji gotówki,
f) strategie zarządzania kapitałem obrotowym netto,
g) analiza efektywności,
h) analiza poziomu zadłużenia,
i) 5c klienta,
j) metody punktowe,
k) analiza dyskryminacyjna.

Drukuj program

Informacje organizacyjne
Koszt uczestnictwa:
– jednej osoby 1290 zł + 23% VAT,
– dwóch lub więcej osób z jednej firmy 1090 zł/os + VAT.

Prosimy o dokonanie płatności po otrzymaniu pisemnego potwierdzenia, podając w tytule przelewu kod szkolenia.

Cena obejmuje: uczestnictwo w zajęciach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, lunch, certyfikat.

Godziny zajęć: 10:00 – 15:45

Miejsce zajęć: centrum Warszawy lub siedziba Akademia Biznesu MDDP

Informacje:

Norbert Saks, Anita Musiał
tel. (022)208 28 33/26, fax (022) 211 20 90
norbert.saks@akademiamddp.pl; anita.musial@akademiamddp.pl

Termin
2013.10.23 – 2013.10.24 Warszawa
http://www.akademiamddp.pl/szkolenia,o1582,Ocena_przedsiebiorstwa_na_podstawie_sprawozdan_finansowych_.html

Link:

http://goo.gl/cZjULl

Ocena przedsibiorstwa na podstawie sprawozda finansowych.docx

Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący
Termin
2013.10.21 – 2013.10.22 Katowice
2013.11.18 – 2013.11.19 Warszawa
Prowadzący
dr Grzegorz Michalski – specjalista z zakresu finansów przedsiębiorstw adiunkt w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Współredaktor i członek rad naukowych specjalistycznych, branżowych czasopism z zakresu płynności finansowej i zarządzania finansami, nadających ton przyszłemu kierunkowi rozwoju praktyki zarządzania płynnością finansową i finansami takich jak m.in.: Journal of Corporate Treasury Management (JCTM), Australasian Accounting Business & Finance Journal (AABFJ). Jako trener przede wszystkim ukierunkowuje uczestników na sposób rozumienia głównych idei związanych z tematem szkolenia, łącząc je z prostotą i jasnością przekazu i jak najwyższym poziomem merytorycznym. Autor wielu naukowych i praktycznych publikacji oraz książek m.in.: "Strategiczne zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie" oraz "Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach"

Referencje wykładowcy >>>

[http://eunicacon.files.wordpress.com/2013/07/gmichalskicv4lp13.pdf]

Cel szkolenia
Celem szkolenia jest przybliżenie finansowych zasad dotyczących zarządzania aktywami bieżącymi, mającymi wpływ na płynność finansową z punktu widzenia maksymalizacji ekonomicznej wartości przedsiębiorstwa. W trakcie szkolenia dokonana zostanie prezentacja wiedzy pozwalającej na efektywniejsze decyzje w zakresie zarządzania zapasami, środkami pieniężnymi i należnościami. Niniejsze elementy majątku obrotowego zaprezentowane zostaną jako krótkoterminowe inwestycje rzeczowe. Przedstawione w czasie szkolenia propozycje zastosowania prezentowanych zagadnień w praktyce ilustrować będą studia przypadków.

KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW:
• Zapoznanie z podstawową wiedzą z zakresu zarządzania aktywami płynnymi, oraz procesów związanych z podejmowaniem decyzji w zakresie podejmowania decyzji bieżących/krótkoterminowych, które mają wpływ na kreowanie wartości przedsiębiorstwa.
• Nabycie umiejętności oceny wpływu poszczególnych decyzji w zakresie zarządzania płynnością finansową na ekonomiczną wartość przedsiębiorstwa.
• Zrozumienie podstawowych koncepcji z zakresu zarządzania aktywami obrotowymi, które mają wpływ na poziom płynności finansowej w przedsiębiorstwie.

ADRESACI SZKOLENIA:
Szkolenie przygotowane jest z myślą o kadrze kierowniczej niefinansowych pionów przedsiębiorstwa, właścicielach przedsiębiorstw, pracownikach JST oraz wszystkich, którzy pragną uzupełnić swoją wiedzę z zakresu finansów przedsiębiorstw i mogą potrzebować fundamentalnych wiadomości z zakresu zarządzania finansami firmy.

Program
1. Cel i potrzeba zarządzania płynnością finansową:
a) cel zarządzania finansami przedsiębiorstwa,
b) relacje między finansowymi celami zarządzania przedsiębiorstwem i zarządzania płynnością finansową,
c) relacje między rentownością a poziomem płynności finansowej,
d) wpływ zarządzania płynnością finansową na wzrost wartości przedsiębiorstwa.

2. Podstawowe definicje i pojęcia odnoszące się do zarządzania płynnością finansową:
a) definicje płynności finansowej i relacje między nimi,
b) definicja poziomu płynności finansowej.

3. Pomiar poziomu płynności finansowej:
a) statyczne miary płynności,
b) korekty miar płynności,
c) dynamiczne miary poziomu płynności finansowej,
d) sprawozdanie z przepływu środków pieniężnych i wykorzystanie informacji o przepływach środków pieniężnych do oceny poziomu płynności finansowej.

4. Kapitał obrotowy netto (Net Working Capital NWC):
a) zapotrzebowanie na NWC w przedsiębiorstwie,
b) poziom NWC,
c) cykl konwersji gotówki,
d) określanie strategii zarządzania NWC.

5. Zarządzanie zapasami w przedsiębiorstwie:
a) potrzeba utrzymywania zapasów,
b) koszty utrzymywania i zamawiania zapasów.

6. Zarządzanie należnościami:
a) ocena należności przedsiębiorstw,
b) metody ustalania okresu spływu należności,
c) prognozowanie należności,
d) polityka opustów cenowych w przedsiębiorstwie,
e) faktoring należności,
f) sposoby zabezpieczenia należności i ich windykacja.

7. Strategie przedsiębiorstwa wobec odbiorców w zakresie udzielania kredytu kupieckiego:
a) metody analizy ryzyka kredytowego,
b) metoda punktowa,
c) metoda standardu kredytowego,
d) instrumenty polityki kredytowej i ich optymalizacja.

8. Zarządzanie środkami pieniężnymi:
a) motywy utrzymywania środków pieniężnych w przedsiębiorstwie,
b) modele zarządzania środkami pieniężnymi (model Baumola, model Beranka, model Millera-Orra, model Stone’a),
c) budżet środków pieniężnych (preliminarz gotówki).

9. Krótkoterminowe źródła finansowania przedsiębiorstwa:
a) poziom i struktura zobowiązań krótkoterminowych,
b) kredyt kupiecki,
c) krótkoterminowe papiery dłużne.

10. Wartość płynności finansowej:
a) wartość płynności finansowej,
b) definicja i znaczenie,
c) relacja wartości płynności do jej poziomu,
d) jakie czynniki wpływają na wartość płynności,
e) warunek optymalizacyjny wynikający z zastosowania koncepcji wartości płynności w bieżącym zarządzaniu finansami,
f) konsekwencje dla realizacji głównego celu zarządzania przedsiębiorstwem.

Drukuj program

Informacje organizacyjne
Cena obejmuje: uczestnictwo w zajęciach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, lunch, certyfikat.

Godziny zajęć: 10:00 – 15:45

Miejsce zajęć: centrum Warszawy lub siedziba Akademia Biznesu MDDP

Termin
Promocja SZKOLENIE WYJAZDOWE Budżetowanie i zarządzanie kosztami w tworzeniu wartości przedsiębiorstwa
Termin
2013.11.24 – 2013.11.27 Białka Tatrzańska (SOP13079A )
Prowadzący
dr Grzegorz Michalski – specjalista z zakresu finansów przedsiębiorstw adiunkt w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Współredaktor i członek rad naukowych specjalistycznych, branżowych czasopism z zakresu płynności finansowej i zarządzania finansami, nadających ton przyszłemu kierunkowi rozwoju praktyki zarządzania płynnością finansową i finansami takich jak m.in.: Journal of Corporate Treasury Management (JCTM), Australasian Accounting Business & Finance Journal (AABFJ). Jako trener przede wszystkim ukierunkowuje uczestników na sposób rozumienia głównych idei związanych z tematem szkolenia, łącząc je z prostotą i jasnością przekazu i jak najwyższym poziomem merytorycznym. Autor wielu naukowych i praktycznych publikacji oraz książek m.in.: "Strategiczne zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie" oraz "Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach.
Program
Białka Tatrzańska

1. Cel finansowy zarządzania przedsiębiorstwem:
a) przedsiębiorstwo jako źródło wolnych przepływów pieniężnych,
b) maksymalizacja wartości przedsiębiorstwa,
c) koszt kapitału finansującego przedsiębiorstwo i jego wpływ na wartość przedsiębiorstwa,
d) poziom ryzyka w procesie zarządzania przedsiębiorstwem i jego wpływ na wartość przedsiębiorstwa.

2. Budżetowanie kapitałów:
a) docelowa struktura kapitału,
b) szacowanie kosztu kapitałów obcych i budżetowanie kapitałów obcych,
c) szacowanie kosztu kapitału własnego i budżetowanie kapitału własnego,
d) szacowanie kosztu kapitałów hybrydowych,
e) szacowanie i budżetowanie wolnych przepływów pieniężnych,
f) ocena opłacalności i ryzyka projektów w oparciu o NPV, IRR,
g) wykres IOS,
h) wykres MCC,
i) optymalny / docelowy budżet inwestycyjny.

3. Budżetowanie kosztów:
a) koszty stałe i koszty zmienne,
b) koszty wydatkowe i koszty bezwydatkowe,
c) koszty utopione,
d) koszty alternatywne.

4. Budżetowanie gotówki:
a) modele wyznaczania minimalnego – buforowego poziomu gotówki,
b) model VB-LCL,
c) modele wyznaczania i zarządzania poziomem gotówki,
d) model Beranka,
e) model baumola-Alaisa-Tobina,
f) model Millera-Orra,
g) model Stone’a,
h) model Behlera,
i) przejście od prognozy sprzedaży, przez budżet kosztów, przez budżet kapitałowy do prognozy zapotrzebowania na gotówkę.

5. Koszty w cyklu operacyjnym:
a) 10 kroków tworzenia wartości,
b) koszty tworzenia i utrzymywania zapasów,
c) modele zarządzania zapasami,
d) model ABC,
e) model S,s,
f) model VB-EOQ,
g) model VB-POQ,
h) koszty produkcji,
i) koszty sprzedaży,
j) koszty ściągania należności,
k) optymalizacja kosztów w procesie zarządzania należnościami,
l) podejście VB-IAoAR (analiza przyrostowa należności przy uwzględnieniu koncepcji maksymalizacji wartości),
m) koszty opóźnień płatności – w jakich warunkach warto płacić w terminie.

6. Zarządzanie kosztami: koszty stałe czy koszty zmienne:
a) czy płacić pracownikom od godziny (czyli płacić za brak efektywności) czy od rezultatów?

7. Zarządzanie kosztami: koszty osobowe czy koszty utrzymywania majątku:
a) czy zautomatyzować produkcję czy lepiej zatrudnić więcej pracowników?

8. Zarządzanie kosztami: outsourcing czy bez outsourcingu (wytworzyć czy kupić):
a) jak zamieniać koszty wydatkowe na bez wydatkowe i odwrotnie, czyli wynająć czy kupić?
b) jak zmienią się koszty przy outsourcingu,
c) czy prawdą jest, że przed kryzysem outsourcing opłacał się bardziej a po kryzysie najczęściej się nie opłaca?

9. Zarządzanie kosztami finansowymi: więcej długu czy więcej kapitału własnego?

10. Zarządzanie kosztami braku zapasów, zarządzanie kosztami obsługi należności, zarządzanie kosztami obsługi środków pieniężnych.

Zajęcia odbędą się w godzinach: 8:30-14:30

Miejsce zajęć:
Hotel Bania **** Thermal & Ski,
ul. Środkowa 181,
Białka Tatrzańska 34-405

Hotel Bania **** Thermal & Ski to jedyny taki hotel w Polsce, który leży u stóp stoków narciarskich i jest niemalże przyklejony do basenów termalnych. Elewacja i wnętrza wykonane z naturalnych materiałów – kamień i woskowane drewno oraz charakterystyczne dla góralskiej architektury elementy konstrukcji (spadziste dachy, kamienne filary oraz drewniane balkony), porośnięte tarasy – to wszystko sprawia, że powstający hotel wpisuje się doskonale w otoczenie. Hotel Bania **** Thermal & Ski to ponad 150 pokoi, duże i nowoczesne zaplecze konferencyjne, dwie restauracje, bary oraz klub. Terma Białka w Białce Tatrzańskiej to miejsce, gdzie ruch wody, ciepło sauny i pielęgnacja ciała krok po kroku przynoszą odprężenie i wyzwalają siły witalne. Biorąc pod uwagę sprecyzowane potrzeby użytkowników, obiekt podzielony jest na kilka stref, dostosowanych do konkretnych preferencji.

Termin
2013.11.24 – 2013.11.27 Białka Tatrzańska (SOP13079A )
23 i 24 października 2013 szkolenie w Warszawie: Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych
Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych
Termin
2013.10.23 – 2013.10.24 Warszawa
Prowadzący
dr Grzegorz Michalski – specjalista z zakresu finansów przedsiębiorstw adiunkt w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Współredaktor i członek rad naukowych specjalistycznych, branżowych czasopism z zakresu płynności finansowej i zarządzania finansami, nadających ton przyszłemu kierunkowi rozwoju praktyki zarządzania płynnością finansową i finansami takich jak m.in.: Journal of Corporate Treasury Management (JCTM), Australasian Accounting Business & Finance Journal (AABFJ). Jako trener przede wszystkim ukierunkowuje uczestników na sposób rozumienia głównych idei związanych z tematem szkolenia, łącząc je z prostotą i jasnością przekazu i jak najwyższym poziomem merytorycznym. Autor wielu naukowych i praktycznych publikacji oraz książek m.in.: "Strategiczne zarządzanie płynnością finansową w przedsiębiorstwie" oraz "Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach"

Referencje wykładowcy >>>

Cel szkolenia
KORZYŚCI DLA UCZESTNIKÓW:
Poznanie podstawowych koncepcji z zakresu korzystania ze sprawozdań finansowych w ocenie przedsiębiorstw. Nabycie umiejętności oceny wpływu poszczególnych składników majątku (zobowiązań) na ogólną ocenę przedsiębiorstwa.

ADRESACI SZKOLENIA:
Szkolenie rekomendowane jest zarówno dla finansowej jak i niefinansowej kadry kierowniczej z doświadczeniem jak i osób rozpoczynających pracę na kierowniczym stanowisku zarówno w gospodarce jak i administracji publicznej. Przedstawiciele banków odpowiedzialni za współpracę z przedsiębiorcami, przedsiębiorcy i osoby rozpoczynające samodzielne zarządzanie finansami. Osoby odpowiedzialne w przedsiębiorstwie, jednostkach samorządu terytorialnego oraz innych instytucjach budżetowych za decyzje dotyczące kontaktów z innymi przedsiębiorstwami i zarządzające finansowymi relacjami z nimi.

METODY PRACY:
Wszystkie zagadnienia omawiane będą przy wykorzystaniu konkretnych przykładów liczbowych oraz interaktywnych zadań, w których uczestnicy będą na bieżąco mogli sprawdzić nabytą wiedzę i umiejętności. Aktywny wykład połączony z prezentacją studiów przypadków.

Program
W trakcie szkolenia dokonana zostanie prezentacja wiedzy pozwalającej na efektywniejsze decyzje w zakresie podjęcia, ograniczenia lub wstrzymania się od współpracy z przedsiębiorstwami w zależności od ich sytuacji finansowej. Przedstawione w czasie szkolenia propozycje zastosowania prezentowanych zagadnień w praktyce ilustrować będą studia przypadków.

1. Finansowy cel działania przedsiębiorstwa i formy działalności gospodarczej:
a) jakie cele przedsiębiorstwa stawiają sobie najczęściej,
b) maksymalizacja wartości przedsiębiorstwa, jako podstawowy cel nowoczesnych przedsiębiorstw,
c) podstawy pomiaru wartości przedsiębiorstwa,
d) przepływy pienienie netto, operacyjne przepływy pieniężne i wolne przepływy pieniężne,
e) wpływ zmian poziomu sprzedaży na wartość przedsiębiorstwa.

2. Jakich informacji można oczekiwać od przedsiębiorstw?
a) sprawozdania finansowe i statystyczne sporządzane przez przedsiębiorstwa, w zależności od formy prawnej działalności,
b)informacja o sprawozdaniach, jakich można oczekiwać od przedsiębiorstw w zależności od formy i zakresu prowadzonej działalności – i wstępne omówienie – co z tych informacji można sie dowiedzieć się i kiedy.

3. Co naprawdę mówią a czego nie mówią sprawozdania finansowe?
a) metody i zasady rachunkowości i ich wpływ na ekonomiczną zawartość informacyjną sprawozdań finansowych,
b) metody i zasady stosowane w rachunkowości,
c) elementy sprawozdania finansowego,
d) podmioty zobowiązane do badania i ogłaszania sprawozdań finansowych.

4. Ocena wiarygodności na podstawie ogólnej analizy sprawozdań finansowych:
a) ogólna analiza bilansu,
b) ocena wypłacalności przedsiębiorstwa na podstawie bilansu,
c) metoda Wilcoxa,
d) salda strukturalne bilansu,
e) ogólna analiza rachunku zysków i strat,
f) prognozowanie kryzysów w ocenianym przedsiębiorstwie i ocena ich istotności,
g) sygnały ostrzegawcze,
h) analiza rachunku przepływów pieniężnych {cash flow} – metoda pośrednia.

5. Ocena wiarygodności na podstawie analizy wskaźnikowej:
a) zasady interpretacji wskaźników,
b) analiza struktury bilansu,
c) analiza rentowności,
d) analiza płynności,
e) cykl konwersji gotówki,
f) strategie zarządzania kapitałem obrotowym netto,
g) analiza efektywności,
h) analiza poziomu zadłużenia,
i) 5c klienta,
j) metody punktowe,
k) analiza dyskryminacyjna.

Drukuj program

Informacje organizacyjne
Godziny zajęć: 10:00 – 15:45

Miejsce zajęć: centrum Warszawy lub siedziba Akademia Biznesu MDDP

Termin
2013.10.23 – 2013.10.24 Warszawa

http://michalskig.com/wiki/Grzegorz_Michalski/

Grzegorz Michalski

Grzegorz.Michalski [w domenie] gmail [kropka] com

t.: +48503452860

Nawet jeśli przeoczyłeś powyższy termin – sprawdź poniższe propozycje – być może któryś z kolejnych terminów będzie odpowiednią propozycją dla Ciebie:

Szkolenia z zakresu finansów przedsiębiorstwa prowadzone przez Grzegorza Michalskiego we współpracy z Akademia

Wycena i zarządzanie wartością przedsiębiorstwa
Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący
Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych
Zarządzanie płynnością finansową. Efektywne decyzje w zakresie inwestycji w kapitał pracujący
Ocena przedsiębiorstwa na podstawie sprawozdań finansowych
Ocena i analiza opłacalności i ryzyka projektów inwestycyjnych
Wycena i zarządzanie wartością przedsiębiorstwa
Termin
2013.10.08 – 2013.10.09 Warszawa
Prowadzący
dr Grzegorz Michalski – specjalista z zakresu finansów przedsiębiorstw adiunkt w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Współredaktor i członek rad naukowych specjalistycznych, branżowych czasopism z zakresu płynności finansowej i zarządzania finansami, nadających ton przyszłemu kierunkowi rozwoju praktyki zarządzania płynnością finansową i finansami takich jak m.in.: Journal of Corporate Treasury Management (JCTM), Australasian Accounting Business & Finance Journal (AABFJ). Jako trener przede wszystkim ukierunkowuje uczestników na sposób rozumienia głównych idei związanych z tematem szkolenia, łącząc je z prostotą i jasnością przekazu i jak najwyższym poziomem merytorycznym.
Cel szkolenia
Wycena i zarządzanie wartością przedsiębiorstwa zawiera w sobie zbiór fundamentalnych narzędzi umożliwiających oszacowanie wpływu przyszłych działań biznesowych na wartość przedsiębiorstwa.
Proponujemy szkolenie, dzięki któremu będziesz umiał rozpoznać podstawowe elementy kształtujące wartość przedsiębiorstwa.

W trakcie tego szkolenia wszystkie przykłady i analizowane przypadki opierają się na danych bliskich rzeczywistości. Uczestnicy będą wdrażać i pogłębiać umiejętności:
– oceny wartości przedsiębiorstwa,
– analiza zamierzeń pod kątem ich opłacalności,
– szacowania wolnych przepływów pieniężnych.

Nasze szkolenie w praktyczny i skuteczny sposób rozwija umiejętności analitycznego myślenia, łącząc je z holistycznym spojrzeniem na przedsiębiorstwo z perspektywy jego wartości oraz z uwzględnieniem etapu rozwoju branży i wpływu czynników spoza przedsiębiorstwa.
Szkolenie zalecamy przede wszystkim osobom, które są zainteresowane zrozumieniem mechanizmów finansowych zachodzących w przedsiębiorstwie. Zapraszamy pracowników z wszystkich działów przedsiębiorstw, nie tylko działów bezpośrednio zarządzających finansami. Szczególne zaproszenie kierujemy również do właścicieli małych i średnich przedsiębiorstw, którzy zainteresowani są poznaniem podstaw wpływu decyzji biznesowych na tworzenie wartości firmy.

Program
Poniższe punkty realizowane są na zasadzie wykładu interaktywnego połączonego z ćwiczeniami wykorzystującymi dane rzeczywiste (studia przypadków, ilustrujące na podstawie danych liczbowych omawiane zagadnienia). Do zilustrowania zagadnień jest również wykorzystana strategiczna gra planszowa osadzona w angażującej uczestników szkolenia fabule i pomagająca dogłębnie zrozumieć i przećwiczyć decyzje związane z tworzeniem, pomiarem i zarządzaniem wartością i ryzykiem z uwzględnieniem okoliczności wynikających z towarzyszącej niepewności.

1. Finansowy cel przedsiębiorstwa – powiększenie wartości przedsiębiorstwa:
a) mierniki realizacji celu jakim jest pomnażanie wartości przedsiębiorstwa,
b) jakie elementy kształtują finansową wartość przedsiębiorstwa,
c) rozpoznawanie tworzącej wartości natury decyzji biznesowych,
d) czynniki wpływające na wartość przedsiębiorstwa,
e) 10 kroków tworzenia wartości: [1] CR (przychody ze sprzedaży), [2] CO (cykl operacyjny – gdzie i jak wartość buduje marketing, gdzie i jak wartość dodaje inżynier, gdzie i jak wartość chroni finansista), [3] AKTYWA potrzebne do osiągnięcia CR przez realizowanie CO, [4] Zobowiązania wobec dostawców, [5] Zapotrzebowanie na kapitał obrotowy, zapotrzebowanie na kapitał zaangażowany, pasywa, [6] Struktura potrzebnego kapitału (ile własnych środków {E} ile pożyczonych {D}), [7] Wolne przepływy pieniężne, [8] IRR (zwrot, próg rentowności, wewnętrzna stopa zwrotu), [9] stopy kosztu kapitału (ile kosztują pieniądze zaangażowane w biznes), [10] Przyrost wartości bogactwa właścicieli (zysk rezydualny, EVA™, EVA™ = EBIT * [1-T] – IC * CC).

2. Metody wyceny przedsiębiorstwa: Wykorzystanie informacji z danych finansowych ze sprawozdań finansowych i spoza nich. Zrozumienie procesu tworzenia wartości firmy przez pryzmat dokumentów finansowych:
a) metody majątkowe i wycena majątkowa, metody dochodowe i wycena dochodowa, metody mieszane, metody porównawcze i wycena relatywna,
b) przegląd wskaźników finansowych zawartych w klasycznej analizie wskaźnikowej z uwzględnieniem powiązań wskaźników z procesem tworzenia wartości przedsiębiorstwa,
c) Mierniki kreowania wartości przedsiębiorstwa: ekonomiczna wartość dodana (EVA™), rynkowa wartość dodana (MVA = MV – IC), wartość dodana dla udziałowców / akcjonariuszy, CFROI (stopa zwrotu z inwestycji oparta na przepływach pieniężnych), wyznaczenie i interpretacja wielkości mierników kreowania wartości przedsiębiorstwa,
d) elementy kształtujące wartości i ryzyko w przedsiębiorstwie:
– optymalna/docelowa struktura kapitałowa, wyznaczanie docelowej struktury kapitałowej,
– docelowa skala działalności, optymalny budżet inwestycyjny, ustalanie docelowej skali działalności optymalnego budżetu inwestycyjnego.

3. Ocena, analiza i zarządzanie wartością i ryzykiem w decyzjach strategicznych:
a) ukierunkowane na tworzenie wartości decyzje w zakresie outsourcingu: „wytworzyć czy kupić”,
b) ukierunkowane na tworzenie wartości decyzje w zakresie polityki zatrudnienia i unowocześnienia procesów,
c) ukierunkowane na tworzenie wartości decyzje w zakresie wyboru jakości składników majątkowych: kiedy lepiej kupić tani ale kosztowny w serwisie a kiedy droższy ale bardziej bezawaryjny,
d) ukierunkowane na tworzenie wartości decyzje w zakresie wyboru kraju inwestycji.

4. Ocena, analiza i zarządzanie wartością i ryzykiem w decyzjach operacyjnych:
a) wpływ decyzji w zakresie inwestowania i finansowania płynności na wartość i ryzyko przedsiębiorstwa,
b) ukierunkowane na tworzenie wartości zarządzanie zapasami,
c) ukierunkowane na tworzenie wartości zarządzanie należnościami,
d) ukierunkowane na tworzenie wartości zarządzanie operacyjnymi środkami pieniężnymi,
e) ukierunkowane na tworzenie wartości zarządzanie kapitałem pracującym.

SZKOLENIE 2013-11-18 do 2013-11-19 Zarzdzanie pynnoci finansow Warszawa Grzegorz Michalski szkol enia tel 503452860.docx

PF | Planowanie Finansowe

lista: |PDF|DOC|PDF2|DOC2|

FLM | Financial Liquidity Management

meeting 1/4: Cash Budget: |PDF|PPT|_|_|
(c) Grzegorz Michalski, http://michalskig.com/ || Szukasz ciekawych usług finansowych?
Moje profile: NF | profeo | XinG | LinkedIn | Ryze | GL | WP | SSRN | RepEC | AV | BP | PR | Worldwide Directory of Finance Faculty and Professionals | C.H. Beck | WN PWN | eBay | GP | oddk | oddk2 | Aukro | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 0 | A | B | C | D | E | F | G | H | J | K | L | M | N | O | P | R | pubdoc | pubpdf | wkppdf |
Strona Główna || Informacje i materiały dla studentów || Seminarium dyplomowe online || Szkolenia finansowe || AV || WKP || Framax || PUBLIKACJE: SSRN || PUBLIKACJE: REPEC || MY IC || SP || CV
Kontakt: EMAIL: Grzegorz.Michalski[at]ue.wroc.pl „[at]” zami na: „@” | | GG: 10800054

//////// /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

||||||||

Zarządzanie finansami dla niefinansistów Szkolenie Otwarte Kraków 2008-12-08 / 2008-12-09
–> FORMULARZ ZGŁOSZENIA online <–
formularz pdf
formularz rtf
źródło: AVENHANSEN szkolenia michalskig
AV |

Zarządzanie finansami dla niefinansistów

 

Celem szkolenia jest zaprezentowanie uczestnikom fundamentalnych koncepcji umożliwiających zrozumienie finansów przedsiębiorstwa. Głównym celem realizowanym w czasie szkolenia jest przekazanie wiadomości w sposób, który zaowocuje zrozumieniem przez uczestników podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania finansami przedsiębiorstwa i mechanizmów ich funkcjonowania. W trakcie zajęć w bardzo przystępny sposób zostaną wyjaśnione i uporządkowane kategorie i narzędzia zarządzania finansami, a także możliwości i ograniczenia w ich stosowaniu. Uwypuklony zostanie wpływ decyzji podejmowanych przez pracowników pionów niefinansowych na wyniki uzyskiwane przez przedsiębiorstwo.

 

Zamawiam

Termin szkolenia:

2008-12-08 / 2008-12-09

Miejsce:

Kraków: Hotel ***

Cena:

1280 PLN

Rabat (First minute):

100 PLN

 

Korzyści dla uczestników:

 

  • zrozumienie podstaw finansów firmy
  • poznanie elementów szacowania wolnych przepływów pieniężnych
  • nabycie umiejętności rozróżniania między perspektywą finansów a rachunkowości
  • odkrycie fundamentalnych mechanizmów finansowych działających w firmie

 

Szkolenia polecamy dla:

Szkolenie przygotowane jest z myślą o kadrze kierowniczej niefinansowych pionów przedsiębiorstwa, właścicielach przedsiębiorstw, pracownikach JST oraz wszystkich, którzy pragną uzupełnić swoją wiedzę z zakresu finansów przedsiębiorstw i mogą potrzebować fundamentalnych wiadomości z zakresu zarządzania finansami firmy.

Metody pracy, które zastosujemy podczas szkolenia:

Interaktywny wykład (z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej i studium przypadków rozwiązywanych na tablicy/flipcharcie).

Program szkolenia:

 

  1. Finansowy cel zarządzania przedsiębiorstwem: maksymalizacja wartości przedsiębiorstwa
    • jakie cele może mieć firma, które z nich są niepełne a które właściwe
    • jak mierzyć realizację tych celów
    • jakie elementy kształtują wartość firmy
  2. Analiza finansowa przedsiębiorstwa
    • podstawowe informacje o sprawozdaniach finansowych
    • elementy wnioskowania na podstawie wskaźników finansowych
    • jakich błędów i uproszczeń unikać
  3. Zmiana wartości pieniądza w czasie – elementy matematyki finansowej
    • prosta prezentacja fundamentów matematyki finansowej
    • dlaczego wartość pieniądza w czasie zmienia się niezależnie od tego czy jest inflacja
    • jak porównywać kwoty z różnych momentów czasowych
  4. Szacowanie wolnych przepływów pieniężnych generowanych przez firmę
    • siedem zasad dobrego szacowania wolnych przepływów pieniężnych
    • czego nie wolno brać pod uwagę przy szacowaniu przepływów pieniężnych
    • różnica między NCF (przepływy pieniężne netto), OCF (operacyjne przepływy pieniężne) i FCF (wolne przepływy pieniężne), jak je rozróżnić i jak właściwie wybrać
  5. Metody oceny projektów inwestycyjnych (NPV, IRR)
    • jak interpretować kryteria decyzyjne
    • kiedy nie stosować IRR
    • jak z dwóch identycznie rentownych wzajemnie wykluczających się projektów wybrać lepszy
  6. Szacowanie stóp kosztu kapitału finansującego inwestycje
    • jak kształtuje się koszt kapitału obcego
    • co wpływa na poziom stopy kosztu kapitału własnego
    • dlaczego koszt kapitału własnego jest wyższy od kosztu kapitału obcego
  7. Krótkoterminowe zarządzanie kapitałem (przegląd elementów zarządzania zapasami, środkami pieniężnymi i należnościami)
    • jak zarządzać zapasami
    • jakie poziomy należności utrzymywać
    • ile gotówki powinna mieć firma
    • strategie zarządzania kapitałem pracującym netto
  8. Ocena przedsiębiorstwa przez kontrahentów i kapitałodawców
    • jak inni na nas patrzą
  9. Planowanie finansowe
    • zarys metody procentu od sprzedaży

Dodatkowe informacje:

Gwarantujemy efektywne szkolenie w miłej atmosferze. Dołożymy wszelkich starań do tego, aby czuli się Państwo z nami zadowoleni i żeby efekty szkolenia były jak najlepsze.


Harmonogram szkolenia:

I dzień: 10:00 – 18:00
II dzień: 09:00 – 17:00

W ramach szkolenia gwarantujemy Państwu:

  • Miłą i fachową obsługę
  • Profesjonalizm trenera
  • Ciekawe materiały szkoleniowe
  • Pomoc i doradztwo po szkoleniu

Oraz:

  • Dwie przerwy kawowe – w każdym dniu
  • Smaczne obiady
  • Pomoc w rezerwacji miejsc noclegowych na preferencyjnych warunkach. Hotel, w którym odbywa się szkolenie, znajduje się w ścisłym centrum Krakowa. Możemy zaproponować również inne hotele na nocleg (zapewniamy wtedy darmowy dowóz taksówką na szkolenie)
  • Pomoc Opiekuna szkolenia przez cały czas pobytu w Krakowie – doradzamy, jak milo i efektywnie spędzić czas po szkoleniu

Dbamy o zagospodarowanie Państwa wolnego czasu po dniu szkolenia:

Jak przyjemnie spędzić czas po szkoleniu »

Wszelkich, szczegółowych informacji udzieli Państwu nasz Opiekun szkolenia:

Jolanta Zając Manager ds. Organizacji Szkoleń
jzajac@avenhansen.pl
0515 212 448
Paulina Jarynowska Doradca Klienta ds. Szkoleń
pjarynowska@avenhansen.pl
0515 212 449

Dbamy o wygodę naszych Klientów, dlatego hotele, w których organizujemy szkolenia otwarte mają bardzo dobrą lokalizację:

Zobacz, gdzie są nasze hotele »


Szkolenie prowadzi:

Grzegorz Michalski
Więcej informacji o trenerze »
–> FORMULARZ ZGŁOSZENIA online <–
formularz pdf
formularz rtf
źródło: AVENHANSEN szkolenia michalskig
AV |

Zarządzanie finansami dla niefinansistów

 

Celem szkolenia jest zaprezentowanie uczestnikom fundamentalnych koncepcji umożliwiających zrozumienie finansów przedsiębiorstwa. Głównym celem realizowanym w czasie szkolenia jest przekazanie wiadomości w sposób, który zaowocuje zrozumieniem przez uczestników podstawowych zagadnień z zakresu zarządzania finansami przedsiębiorstwa i mechanizmów ich funkcjonowania. W trakcie zajęć w bardzo przystępny sposób zostaną wyjaśnione i uporządkowane kategorie i narzędzia zarządzania finansami, a także możliwości i ograniczenia w ich stosowaniu. Uwypuklony zostanie wpływ decyzji podejmowanych przez pracowników pionów niefinansowych na wyniki uzyskiwane przez przedsiębiorstwo.

Korzyści dla uczestników:

 

  • zrozumienie podstaw finansów firmy
  • poznanie elementów szacowania wolnych przepływów pieniężnych
  • nabycie umiejętności rozróżniania między perspektywą finansów a rachunkowości
  • odkrycie fundamentalnych mechanizmów finansowych działających w firmie

Szkolenia polecamy dla:

 

Szkolenie przygotowane jest z myślą o kadrze kierowniczej niefinansowych pionów przedsiębiorstwa, właścicielach przedsiębiorstw, pracownikach JST oraz wszystkich, którzy pragną uzupełnić swoją wiedzę z zakresu finansów przedsiębiorstw i mogą potrzebować fundamentalnych wiadomości z zakresu zarządzania finansami firmy.

Metody pracy, które zastosujemy podczas szkolenia:

 

Interaktywny wykład (z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej i studium przypadków rozwiązywanych na tablicy/flipcharcie).

Program szkolenia:

 

  • Finansowy cel zarządzania przedsiębiorstwem: maksymalizacja wartości przedsiębiorstwa
    • jakie cele może mieć firma, które z nich są niepełne a które właściwe
    • jak mierzyć realizację tych celów
    • jakie elementy kształtują wartość firmy
  • Analiza finansowa przedsiębiorstwa
    • podstawowe informacje o sprawozdaniach finansowych
    • elementy wnioskowania na podstawie wskaźników finansowych
    • jakich błędów i uproszczeń unikać
  • Zmiana wartości pieniądza w czasie – elementy matematyki finansowej
    • prosta prezentacja fundamentów matematyki finansowej
    • dlaczego wartość pieniądza w czasie zmienia się niezależnie od tego czy jest inflacja
    • jak porównywać kwoty z różnych momentów czasowych
  • Szacowanie wolnych przepływów pieniężnych generowanych przez firmę
    • siedem zasad dobrego szacowania wolnych przepływów pieniężnych
    • czego nie wolno brać pod uwagę przy szacowaniu przepływów pieniężnych
    • różnica między NCF (przepływy pieniężne netto), OCF (operacyjne przepływy pieniężne) i FCF (wolne przepływy pieniężne), jak je rozróżnić i jak właściwie wybrać
  • Metody oceny projektów inwestycyjnych (NPV, IRR)
    • jak interpretować kryteria decyzyjne
    • kiedy nie stosować IRR
    • jak z dwóch identycznie rentownych wzajemnie wykluczających się projektów wybrać lepszy
  • Szacowanie stóp kosztu kapitału finansującego inwestycje
    • jak kształtuje się koszt kapitału obcego
    • co wpływa na poziom stopy kosztu kapitału własnego
    • dlaczego koszt kapitału własnego jest wyższy od kosztu kapitału obcego
  • Krótkoterminowe zarządzanie kapitałem (przegląd elementów zarządzania zapasami, środkami pieniężnymi i należnościami)
    • jak zarządzać zapasami
    • jakie poziomy należności utrzymywać
    • ile gotówki powinna mieć firma
    • strategie zarządzania kapitałem pracującym netto
  • Ocena przedsiębiorstwa przez kontrahentów i kapitałodawców
    • jak inni na nas patrzą
  • Planowanie finansowe
    • zarys metody procentu od sprzedaży
  • Szkolenie prowadzi:

     

    Grzegorz Michalski
    Więcej informacji o trenerze »

     

    Szkolenia prowadzimy w formie otwartej w terminach:

    Data rozpoczęcia: 2008-09-29 [2 dni]
    Data rozpoczęcia: 2008-12-08 [2 dni]
    Data rozpoczęcia: 2009-03-02 [2 dni]
    Data rozpoczęcia: 2009-06-22 [2 dni]
    Data rozpoczęcia: 2009-09-07 [2 dni]
    Data rozpoczęcia: 2009-12-07 [2 dni]
    –> FORMULARZ ZGŁOSZENIA online <–
    formularz pdf
    formularz rtf
    źródło: AVENHANSEN szkolenia michalskig
    AV |

    Grzegorz Michalski

    Trener finansów i rachunkowości

    Nominowany do nagrody:

    Specjalista i trener w zakresie finansów przedsiębiorstw:

    Złote Skrzydła »

     

     

    • zarządzania finansami
    • zarządzania wartością przedsiębiorstwa
    • zarządzania płynnością finansową
    • planowania finansowego
    • strategii finansowych przedsiębiorstwa
    • analizy finansowej przedsiębiorstwa
    • budżetowania kapitałów

    Autor i współautor licznych publikacji z zakresu zarządzania finansami przedsiębiorstw, zarządzania aktywami obrotowymi przedsiębiorstwa i budżetowania kapitałów (np. autor książek i poradników:

    • Leksykon zarządzania finansami, CHBeck, Warszawa 2004
    • Wartość płynności w bieżącym zarządzaniu finansami, CeDeWu, Warszawa 2004
    • Płynność finansowa w małych i średnich przedsiębiorstwach, WN PWN, Warszawa 2005

    Współautor książek:

    • Krótkoterminowe zarządzanie kapitałem, CHBeck, Warszawa 2005
    • Budżetowanie Kapitałów, PWE, Warszawa 2000)

    Kariera naukowa

    Doktor nauk ekonomicznych (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, 2002).

    Adiunkt w Katedrze Finansów Przedsiębiorstwa i Zarządzania Wartością w Instytucie Zarządzania Finansami Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.

    Adiunkt w Zakładzie Finansów i Rachunkowości Wyższej Szkoły Zarządzania i Administracji w Opolu.

    Szkolenia prowadzone przez trenera:

    –> FORMULARZ ZGŁOSZENIA online <–
    formularz pdf
    formularz rtf
    źródło: AVENHANSEN szkolenia michalskig
    AV | ———————-

    Moje profile: NF | profeo | XinG | LinkedIn | Ryze | GL | WP | SSRN | RepEC | AV | BP | PR | Worldwide Directory of Finance Faculty and Professionals | C.H. Beck | WN PWN | eBay | GP | Aukro
    Strona Główna || Informacje i materiały dla studentów || Seminarium dyplomowe online || Szkolenia finansowe || AV || WKP || Framax || PUBLIKACJE: SSRN || PUBLIKACJE: REPEC || MY IndexCopernicus || CV
    Kontakt: EMAIL